2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Békéscsaba: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

10,5 milliárdból valósult meg az ország legnagyobb öntözésfejlesztési beruházása

Cs. Zs. | 2022. október 28. - 07:13
10,5 milliárdból valósult meg az ország legnagyobb öntözésfejlesztési beruházása
10,5 milliárd forintból valósult meg Magyarország legnagyobb öntözésfejlesztési beruházása. Megduplázódott a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. öntözhető földterülete Mezőhegyesen.

Munkához látott új öntözőrendszer csütörtök délelőtt Mezőhegyesen. Csak ez az egy eszköz 2490 köbméter vizet tud kiadni 1 óra alatt. Kovács Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a rendszer nem csodaszer, viszont nagyon komoly eszköz, amelyre szükség volt a soha nem látott aszály miatt. 

A 10,5 milliárd forintba kerülő fejlesztést csütörtökön adták át, amelyben a Nemzeti Ménesbirtok használatában lévő területen 81 új öntözőberendezést építettek ki. A fejlesztésnek köszönhetően az egyidejűleg öntözhető terület méretét az eddigi 2500 hektárról közel 5100 hektárra növelték.

Nagy István agrárminiszter az átadó ünnepségen úgy fogalmazott, az öntözéses gazdálkodás napjainkban az egyik legkomplexebb tevékenység, amely az agrárium versenyképességének fejlesztését, az élelmiszer-szuverenitás elérését szolgálja. Kitért arra tényre is, hogy Európa-szerte csökken a talajnedvesség. A vizet bő vízhozamnál kell betározni a későbbi felhasználás céljával, de nemcsak öntözni kell, hanem változtatni a talajművelésen, és fel kell ismerni a vetőmagok genetikai potenciálját is.

A kormány célja, hogy 2024-re megduplázza az öntözött területeket. Továbbá a Vidékfejlesztési Programban kiemelten támogatja az öntözési beruházásokat. A kérelmek benyújtására jövő év június végéig van lehetőség. Eddig 753 termelő részesült összesen 46 milliárd forint támogatásban. 2023 és 2027 között pedig a KAP Stratégiai Terv alapján mintegy 70 milliárd forint jut majd az öntözéses gazdálkodás fejlesztésére.

Fotó: pexels.com